Geschiedenis | Meer dan 150 jaar Drukkerij Van Den Ende / The Notepad Factory

cilinderpers Van Den Ende Rotterdam

Rotterdam ca. 1900 - Van den Ende's cilinderpers met handinleg.

Opgericht in 1867

Geboren in Amsterdam, startte Peter (Petrus Franciscus) van den Ende rond 1867 aan de Vismarkt in Rotterdam een ‘Couranten-Lees-Inrigting’, een plek waar men tegen betaling en onder het genot van een kop koffie de krant kon lezen. Zijn liefde voor het fotograferen zette hij kracht bij door stadsgezichten van Rotterdam te drukken en in zijn pand als ansichtkaarten te verkopen.

Dit was het begin van de kantoorvakhandel en de drukkerij, die zijn zoon Louis voortzette.

Gietijzeren cilinderpers met handinleg

De eerste druks werden gemaakt met een gietijzeren cilinderpers met handinleg! Door de drukker werd, via een schuin inlegbord, een vel papier aangelegd dat door de cilinder bij het passeren van de drukvorm werd meegenomen en bedrukt.

Aan de achterzijde verliet dit vel middels een ingewikkelde constructie van touwtjes en latjes de pers. De snelheid was sterk afhankelijk van de snelheid waarmee de drukker kon inleggen.

Drukkerij verwoest in WOII

De volgende generatie, Carel van den Ende, breidde de winkels uit naar Schiedam, Den Haag en Amsterdam en vormde de drukkerij om tot een ‘Fabriek van kantoorbenodigdheden’. Tijdens de bombardementen op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog werd de drukkerij in 1940 geheel verwoest. Carel van den Ende begon opnieuw, vanuit huis!

Gezien de opkomst van de grote kantoorvakhandel ketens in de zeventiger jaren besloten Carel en zijn zoon Rob van den Ende, de winkels te sluiten en als grafisch bedrijf verder te gaan. Er kwam een specialisatie bij, de productie van het proefwerk- en examenpapier.

Verhuizing naar Oss

Uitbreiding was nodig en toen in 1978 de burgemeester van Oss, Louis Jansen, op zoek was naar grafische bedrijven met verhuisplannen, is snel begonnen met de nieuwbouw aan de Galliërsweg in Oss. In 1979 verhuisde het bedrijf van Schiedam naar Oss en kwam Carel van den Ende jr. zijn broer Rob versterken.

PF van den Ende Drukkerij Rotterdam

Rotterdam ca. 1940 - Van den Ende altijd onderweg

Van den Ende's ludieke advertenties ca. 1960.

Private label & Ease Notes®

Midden 80-er jaren ontstond het idee om private label schrijfblokken voor het bedrijfsleven te ontwikkelen. Het schrijfblok als reclamemedium was geboren! In 1996 kwam Van den Ende in aanraking met de techniek van het befaamde Post-it® lijmstrookje op papier. Na ruim een jaar dag-in-dag-uit testen, lukte het de broers om papier te belijmen en te bedrukken in full colour! Inmiddels zijn de Easy Notes® als handige memo’s en doelmatige reclamemakers niet meer weg te denken.

The Notepad Factory

Nu drukt Van den Ende-The Notepad Factory met moderne vijf kleuren rotatie machines in Oss voor de hele Europese markt. Bijna 150 jaar makers van schrijfwaren!

Drukkerij Van den Ende BV – The Notepad Factory

Exclusive Moleskine Custom Editions B2B Distributor for Benelux

Galliërsweg 1; NL- 5349 AT Oss
Tel. +31(0)412 – 647 944
E-mail moleskine@notepad-factory.com